New York-Karta

Fakta New York

Lite fakta om New York

Här hittar du en kortfattad faktadel om New York med basuppgifter, stadsdelar, klimat och historia.

 

 

New York - Fakta

New York eller New York City som det också kallas är USAs största stad och den ligger i staten med samma namn som brukar kallas New York State för att skilja den från staden. New York State är USAs tredje största stat.

New York City är USAs mest tätbefolkade stad.

I staden bor det över 8,2 miljoner människor och räknar man med hela regionen där även New Jersey och Long Island ingår uppgår siffran till nästan 19 miljoner.

Befolkningssammansättningen är unik, inte bara för att det är tätbefolkat utan också för mångfalden. 36% av invånarna är födda utanför staden och man uppskattar att det talas 170 olika språk och att det finns runt 180 olika nationaliteter representerade bland invånarna.

Staden tar upp en yta om 1214 kvadratkilometer och hela området täcker 141 299 kvadratkilometer (Sverige upptar 449 964 kvadratkilometer).

New York är i dag en maktfaktor när det gäller handel, finanser och politik men är också ledande inom kultur och underhållning.

New York kallas i bland för staden som aldrig sover och det stämmer bl.a. när det gäller kommunikationer, tunnelbanan går dygnet runt.

I New York har många kulturrörelser uppstått och hela världen har influerats av konströrelser och musikstilar som har sitt ursprung i staden.

 

New Yorks stadsdelar

 

The Bronx

The Bronx är den nordligaste stadsdelen i New York City.

Här föddes musikrörelserna rap och hip-hop.
I Bronx hittar du även Yankee Stadium och Bronx Zoo med över 6 000 djur.

Förutom en liten del av Manhattan är Bronx den enda stadsdelen som ligger på fastlandet.

Bronx har nästan 1,4 miljoner invånare

 

Manhattan

Manhattan är den mest tätbefolkade stadsdelen och här ligger större delen av New Yorks skyskrapor. Den gröna oasen Central Park ligger här.
Manhattan innehåller New Yorks finansiella centrum och här ligger huvudkontoren får flera stora företag, FN, samt en rad viktiga universitet och kulturella sevärdheter. Flera museer, det Broadway Theatre District, Greenwich Village, och Madison Square Garden är några sevärdheter. . Manhattan är löst indelat i lägre, Midtown och Uptown regioner. Uptown Manhattan divideras med Central Park i Upper East Side och Upper West Side och ovanför parken ligger Harlem.

Manhattan har över 1,6 miljoner invånare


Brooklyn

Även om Manhattan har större befolkningstäthet så är Brooklyn den stadsdel som har flest invånare (drygt 2,5 miljoner).

Brooklyn är känt för sin den kulturella, sociala och etniska mångfalden. Indipendent konsten och unik arkitektur har också gjort den känd.

Brooklyn har en tydlig centrumkärna och här finns en lång rad strandhotell och här finns även Coney Island som inrättades 1870 som en av de tidigaste nöjesparkerna i USA. Här finns allt som en nöjespark kan tänkas ha och den har även varit med i många filmer.


Queens

Den till ytan största stadsdelen och den med mest etnisk mångfald. Queens växer och kommer på sikt förmodligen att gå om Brooklyn när det gäller invånarantal. Från början fanns här bara mindre städer och byar med småhus som grundades av holländarna. I dag består stadsdelen tills största delen av bostadsområden för medelklassen. Det är även det enda område i USA där medelinkomsten bland Afroamerikaner är högre än för vita.

Här ligger även Citi Field hemmaarena för New York Mets och här spelas det tennis, bland annat hålls US Open här.Två av New Yorks flygplatser ligger i Queens, LaGuardia airport och John F. Kennedy Interanational Airport.

Queens har nästan 2,3 miljoner invånare


Staten Island

Staten Island är en förort till New York och är den minsta stadsdelen. Den ansluter till Brooklyn via Verrazano-Narrows bron men också via Staten Island Ferry. Färjan är gratis att åka med och är en av de största turistattraktionerna eftersom den ger en oöverträffad utsikt över New York, frihetsgudinnan och Ellis Island.

I centrala Staten Island ligger ett grönområde (Greenbelt) som omfattar 25 kvadratkilometer. Det är New Yorks sista orörda naturområde. Här finns totalt 56 kilometer med vandringleder och området innehåller sju stadsparker. Längs Sout Beach finns världen fjärde längsta strandpromenad och den är 4 km

Antalet invånare i Staten Island är omkring 480 000.

 

Vädret i New York

Klimatet i New York är subtropiskt och man har fyra klimatsäsonger och 234 soldagar per år. Medeltemperaturen växlar från runt 0 grader på vintern till 25 grader på sommaren. Under sommarens hetaste veckor kan medeltemperaturen stiga över 32 grader och på vintern kan det under enstaka dagar bli så kallt som ner till -12 grader. Vår och höst i New York är omväxlande med både varma och kalla dagar.

 

 

New Yorks historia

Från början bodde ca: 5 000 indianer, Amerikas urinvånare i området som senare blev New York State. Det var i början på 1600-talet som holländare och fransmän började ta över området och 1609 utropade holländaren Henry Hudson området som sitt och runt 1620 började man kolonisera bl.a. det som numera är Manhattan. Det sägs att man 1626 köpte Manhattan av indianerna för några halsband av glaspärlor som omräknat till dagens pengavärde skulle motsvara ca: $25. 1664 tappade man kontrollen till britterna. De skapade Provinsen New York vars gränser låg ungefär där de ligger i dag.

Frihetskriget 1775-1783 utkämpades till stora delar i New York State och 1776 utropades USA till självständigt. (Vid 100 årsfirandet 1886 skänkte det franska folket Frihetsgudinnan till USA).

Mellan 1785-1790 var New York USAs huvudstad. Den var redan då Nordamerikas största stad med ungefär 30 000 invånare.

Staden växte fort under industrialiseringen och man räknar med att invånarantalet fördubblades vart tioende år. Det mesta av inkomsterna kom vid den här tiden från tillverkningsindustrin.

1870 bodde det en miljon i New York och 1889 slog man ihop Brooklyn, Queens, Bronx och Staten Island tillsammans med New York för att bilda New York City det som alltså i dag allmänt kallas för New York.

1920 efter första världskriget var stämningen på topp och den ekonomiska tillväxten var hög i staden. Flera projekt genomfördes bland annat Holland tunneln mellan staden och New Jersey. New York tog också emot väldigt många immigranter under den här tiden.

1929 vände allt när man ramlade in i en depression i samband med kraschen på Wall Street. Många påbörjade byggprojekt färdigställdes efter kraschen, bl.a. Emipre State Building där man fick stora problem att hitta hyresgäster.

Efter andra världskriget tar det åter fart och New York växer så det knakar. Dels byggs det återigen som aldrig förr och immigranterna står på kö för att få komma in i USA. Reglerna skärps dock och Ellis Island som tidigare var det första som blivande amerikanare såg av USA stängs til slut 1954

1951 invigs FNs högkvarter på Manhattan.

Under mitten på 1900-talet förändras ekonomin i New York. De tillverkande industrierna backar till förmån för tjänste- och servicenäringen. Segregeringen mellan rika och fattiga ökar och i Harlem utbryter kravaller.

Brottsligheten ökar också i omfattning under den här tiden.

1975 var staden tvungen att ta lån för att inte gå i konkurs. Ekonomin blomstrade men på något sätt försvann ändå pengarna.

Mellan 1980 och 1990 växer New York till att bli ett viktigt finansiellt centrum men även inflytande inom kultur och politik växte.

1994 blev Rudolph Giuliani borgmästare bl.a. för att han utlovade att bekämpa brottsligheten och efter hans segern minskade den för första gången. I dag anses New York vara en av världens säkrare storstäder.

Priserna för boende har på senare tid rusat iväg vilket gjort att många områden utanför Manhattan har växt.

Den 11 september 2001 drabbades staden av terrorattacker. Flygplan körde in World Trade Center och de två skyskraporna "Twin Towers" som rasade och ca: 2 500 människor omkom, däribland flera brandmän och poliser.

Platsen där Twin Towers stod fick namnet Ground Zero. I dag är det en stor byggarbetsplats och man arbetar för fullt med att bygga The Freedom Tower som ska ersätta "tvillingtornen". Freedom Tower kommer att bli 1 776 fot (=541 meter) en symbolisk siffra då det var 1776 som USA blev självständigt.